Interesanti fakti par trauku mazgājamām mašīnām

      trauku mazgājamās mašīnas      Mēs visi mīlam ēdienu. Taču tas, ko mēs nemīlam, ir netīro trauku mazgāšana. Par laimi, mēdz dzīvojam 21. gadsimtā un mums ir pieejamas trauku mazgājamās mašīnas (skatīt mājas lapā). Taču, cik daudz mēs par tām zinām? Piedāvājam interesantus faktus par šo sadzīves tehniku.

            Trauku mazgājamo mašīnu 1887. gadā izgudroja kāda bagāta sieviete

            Žozefīne Košreina (Josephine Cochrane) bija pirmā, kas ieviesa trauku mazgājamo mašīnu, jo, kā izrādās, viņas apkalpotāji regulāri esot saplēsuši skaistās Ķīnas porcelāna servīzes. Pēc tam Košreina arī izveidoja savu uzņēmumu, kas ražoja šo sadzīves tehniku.

            Pirmā trauku mašīna bija darbināma ar roku

            Tā kā sākotnēji šī tehnika nebija pilnībā automatizēta, cilvēkam nācās piedalīties tās darbināšanā. Uz īpašiem nodalījumiem tika salikti netīrie trauki, kurus apsmidzināja ar karstu ūdeni, kam piejaukts mazgāšanas līdzeklis.

            Teju 80% cilvēku atliek trauku mašīnas izlādi

            Kādēļ kaut ko darīt šodien, ja to var izdarīt rīt? Izrādās, ka vairums cilvēku, kuriem mājās ir šī sadzīves tehnika, dažkārt aizmirst, vai tīšām neizņem tīros traukus uzreiz pēc cikla beigām, kā rezultātā nākamajā dienā tie jāskalo vēlreiz.

            Lai arī pirmā trauku mazgājamā mašīna radās 1887. gadā, plašāka sabiedrība to varēja iegādāties tikai kopš 1950. gada

            Košreinas izgudrojums strādāja lieliski, taču to parasti iegādājās tikai viesnīcas un lielie restorāni. Plašākais sabiedrībai tehnika kļuva pieejama tikai vairāk nekā 60 gadus vēlāk.

            Trauku mašīna taupa ūdeni

            Mazgājot traukus ar rokām izlietnē, kurā visu laiku ir atgriezts krāns, mēs kanalizācijā aiztecinām vidēji 50 – 60 litrus ūdens, kamēr daži trauku mazgājamo mašīnu modeļi ar augstāko energoefektivitātes novērtējumu patērē tikai 10 – 15 litrus viena cikla laikā.

            Trauku skalošana pirms mazgāšanas nedēļā aizņem vismaz stundu

            Teju ikviens pirms pannu, šķīvju un krūzīšu ievietošanas trauku mašīnā, to visu pirms tam noskalo. Kā izrādās, šī nodarbe nedēļā aizņem pat veselu stundu. Tiesa, šo aktivitāti iespējams arī izlaist, skalošanas vietā vienkārši noņemot no traukiem lielākās ēdiena paliekas.

            Cilvēki šo tehniku izmanto ne tikai trauku mazgāšanai

            Jā, kā izrādās, tajā tiek ievietoti pat kartupeļi, beisbola cepurītes, zobu birstes, pusdienu kārbas un pat pludmales sandales.