7 baristas padomi, kā pagatavot kafiju mājās

kafijas dzirnaviņasĪstiem kafijas mīļotājiem šis dzēriens nav tikai rīta mundruma deva – tas ir  rituāls, kas sniedz baudījumu teju visām maņām. Un, lai restorāna cienīgu kafiju pagatavotu mājās, nebūt nevajag visdārgāko kafijas automātu, pietiek ievērot dažus vienkāršus noteikumus.

Izmanto labu ūdeni

Būtisks faktors, kas ietekmē kafijas garšu, ir ūdens, no kā tā pagatavota. Turklāt paaugstinātais kaļķa daudzums nenāk par labu arī kafijas pagatavošanas ierīcēm. Šo iemeslu dēļ  dzēriena pagatavošanai ieteicams izmantot filtrētu ūdeni – gan kafijas garša būs labāka, gan arī kafijas automāts kalpos ilgāk.

Izvēlies kvalitatīvas kafijas dzirnaviņas

Ja esi no tiem, kuri dod priekšroku tikko maltai pupiņu kafijai, tad noteikti svarīgas arī kafijas dzirnaviņas. No tām atkarīga kafijas maluma pakāpe (dažiem modeļiem malumu iespējams regulēt) un  – līdz ar to – arī dzēriena garša.

Piemeklē kafijas pagatavošanas veidam piemērotāko kafijas malumu

Svarīgi izvēlēties dzēriena pagatavošanas veidam atbilstošāko malumu. Princips ir vienkāršs – jo īsāks laiks kafijas pagatavošanai nepieciešams, jo smalkākam jābūt malumam.

Uzglabā kafiju pareizi

Lai kafija vienmēr būtu garda un aromātiska, svarīgi to atbilstoši uzglabāt. Vislabāk kafiju turēt sausā, tumšā vietā, noslēgtā traukā – gaisma, pārāk mitrs gaiss un dažādu aromātu cirkulācija būtiski ietekmē kafijas kvalitāti. Jāņem vērā, ka kafijas aromāts atvērtā iepakojumā izgaro diezgan ātri, tādēļ, ja ir vēlme pēc vienmēr svaiga, aromātiska dzēriena, jāiegādājas tāda izmēra iepakojumi, kas tiks iztukšoti tuvākajā laikā.

Izvēlies atbilstošu ūdens temperatūru

Kafijas pagatavošanai piemērotākā ūdens temperatūra ir 92 – 96 grādi – tātad, kafiju nevajadzētu apliet ar vārošu ūdeni, pretējā gadījumā kafija var kļūt rūgta. Savukārt, zemāka ūdens temperatūra dzērienu padarīs pliekanu un nebaudāmu.

Sagatavo pienu pareizi

Ja dod priekšroku kafijai ar pienu, šis tas jāatceras arī par tā pareizu sagatavošanu. Uzputotam pienam jābūt vienmērīgas konsistences, bez lieliem burbuļiem. Ja pienu sildi katliņā, to nevajadzētu uzvārīt. Nopērkami arī speciāli piena putotāji, kas garantēs vienmēr teicamu rezultātu.

Izvēlies sev tīkamāko  dzēriena veidu

Un, protams, lai kafija vienmēr šķistu garda, jāņem vērā sava individuālā gaume. Populārākie kafijas dzērienu veidi ir espresso, cappuccino, caffe latte, americano. Katram no tiem ir savas garšas īpatnības un pagatavošanas veids – tieši tādēļ jau arī kafijas pasaule ir tik daudzveidīga un aizraujoša.